Znebimo se nadležnih obvestil na Facebooku!

Priznajmo si, Facebook zna biti zelo nadležen, še posebej kar se tiče sistema sporočanja oziroma pošiljanja obvestil (to je tisti status desno od aktivnega spiska online prijateljev, kjer se občasno pojavi rdeča številka in vas opozori na novo obvestilo). V obvestilih najdemo vsega, od sporočil, da je nekdo komentiral našo objavo ali jo označil, da mu je všeč, do raznih več ali manj propagandnih informacij raznih aplikacij, ki smo jih morda enkrat uporabili. Slednjih je zadnje čase še največ.

Resno, koga zanimajo zadeve kot so:

  • Could you imagine if your other half in sex was among your friends? Find out you ideal sex buddies NOW
  • XY just sent you a Blue! Send One Back.
  • You've unlocked items in Pošlji Patrio! Click here to send them to your friends.
  • XY needs some items to improve their Mafia Wars character. Help XY out.
  • Have you ever told your friends who your Top5 best are? How about your Top5 best school friends ? Or friends to get drunk with ? Go on and pick your Top5 friends in which ever way you think they stand out!
  • AA, BB, CC and 7 other friends took the How slutty are you? quiz. Click here to take the quiz and see your match score.

Kako se rešiti nadležnih obvestil, ki nas ne zanimajo?

Facebook omogoča nastavitev skorajda vsega. Nastavitev je tudi na dokaj vidni lokaciji, vendar zaradi skakajočih obvestil in kričečih besedil, večina uporabnikov tega ne opazi. Kliknite desno spodaj, na ikono za obvestila, tako da se vam odpre okence z le-temi.

Na vrhu obvestil je povezava "Prikaži Vse", ki vas bo popeljala do strani z vsemi obvestili, v desnem robu pa se bo izpisal spisek vseh aplikacij, ki lahko objavljajo živa obvestila na vašem profilu. Tukaj enostavno odstranite kljukico od vseh aplikacij, ki vam smetijo obvestila.


Ni nam pa vedno potrebno vstopati na to stran. Vsakič, ko dobimo sporočilo v obvestilih, ki nam ni všeč, ga lahko trajno odstranimo. To storimo, da gremo z miško čezenj (v oknu obvestil), ob tem se pojavi mali sivi X ob njemu, na katerega kliknemo in v pogovornem oknu potrdimo, da ne želimo več prejemati obvestil od te aplikacije. Pri izklapljanju pazite, da ne izklopite tudi osnovne Facebook programe, kot so "Všeč mi je", "Prijatelji", "Komentar", saj si verjetno želite biti obveščeni o novih prijateljih in njihovih komentarjih na vaše objave.

Sicer pa programi na Facebooku lahko tudi drugače razpolagajo z našimi podatki in nam pošiljajo podatke tudi na druge načine, kot je recimo naš zid oziroma "news stream". Nastavitev za to dobite pod "Nastavitve", podmeni "Nastavitve aplikacij". Tukaj boste našli spisek vseh aplikacij, ki lahko objavljajo na vaš zid

Žal je tukaj postopek nekoliko bolj zamuden. Na tej strani je desno zgoraj padajoči meni "Prikaži", v njemu izberite opcijo "Dovoljeno objaviti" in prikazal se bo spisek vseh aplikacij, ki lahko objavljajo v vaša sporočila in na zid. 


Za spremembo dovoljenj, morate klikniti na povezavo "Uredi nastavitve" ob posamezni aplikaciji in v zavihku "Dodatna dovoljenja" lahko izklopite objavo na zid, dostop do podatkov tudi, ko vas ni, objavo v "Stream" in drugo... Postopek ni med najbolj enostavnimi in vam bo vzel kar nekaj časa, če ste v preteklosti potrjevali "kar vse", kot to počne večina uporabnikov. Vsekakor pa je vaša zasebnost in kontrola nad informacijami ter tistim, kar vam "skače" pred očmi dosti bolj vredna kot vložene minute klikanja.