5 nastavitev zasebnosti na Facebooku, ki jih morate takoj preveriti

Facebook je pred kratkim najavil spremembe svojih servisov, ki bodo omogočale še bolj razširjen vpogled v vaše osebne podatke s strani zunanjih ponudnikov. Menimo, da je zato čas, da si malo ogledate svoje nastavitve zasebnosti in tudi kaj spremenite...

V pravilih zasebnosti Facebook omogoča izmenjavo vaših osebnih podatkov in akcij (statusi, sklepanje prijateljstev, komentiranje) z "vnaprej potrjenimi zunanjimi spletnimi mesti in aplikacijami". Morda je vam osebno to čisto sprejemljivo, ampak mnogi jemljejo Facebook kot domači vrt, ki je obkoljen z visokimi zidovi, tako da sosedi ne vidijo, kako sproščeno se obnašajo znotraj njega. To že nekaj mesecev (od zadnje spremembe pravil zasebnosti) ne velja več.

Če to upoštevamo, je zelo modro vsaj preleteti svoje nastavitve zasebnosti na Facebooku. Teh nastavitev je malo morje, objavljamo pa jih nekaj, ki bi jih verjetno mimogrede spregledali in so zelo pomembne kar se tiče vaše zasebnosti... 

Kako pridemo do nastavitev zasebnosti
?

V trenutni obliki Facebooka se nastavitve zasebnosti nahajajo zgoraj desno pod rubriko "Uporabniški račun". Ob kliku se odpre padajoči meni v kateremu izberite opcijo "Nastavitve zasebnosti". 

1. Foto albumi 

Vsak od vaših foto albumov ima svoje nastavitve zasebnosti. Privzeto so vse fotografije dostopne vsem na spletu. Če si tega ne želite, je čas da pregledate in spremenite nastavitve fotografij. Nastavitve zasebnosti za fotoalbume dobite na tej povezavi (http://www.facebook.com/privacy/?view=photos).


Fotografije zasebnost

2. Aplikacije

Če uporabljate Facebook že več časa, obstaja možnost, da ste potrdili kar nekaj aplikacij oziroma jim omogočili dostop do vaših osebnih podatkov. Na tej povezavi (http://www.facebook.com/editapps.php?v=allowed) lahko pregledate vse potrjene aplikacije in spremenite dostop do njih. Dostopi so izpisani v različnih kategorijah dostopa (kaj lahko aplikacija počne oziroma do katerih podatkov lahko dostopa). Dostop onemogočite tako, da kliknete X v vrstici z imenom aplikacije. Gre za daljši proces, sploh če imate ogromno aplikacij, ampak se bo izplačalo...

Aplikacije zasebnost

3. Kdo vas lahko najde in kje? 

To so nastavitve, ki jih večina spregleda. Če ne želite, da vsi najdejo vaš profil s pomočjo Googla, potem morate izklopiti opcijo v posebnem razdelku zasebnostnih nastavitev (http://www.facebook.com/settings/?tab=privacy&section=search). Tam lahko spremenite kdo vas lahko najde znotraj Facebooka in če je vaš javni profil dostopen tudi iskalnikom (Google, Bing, Yahoo idr.)

Iskalniki zasebnost
4. Naj vsi vidijo kdo so vaši prijatelji? 

Ta nastavitev se zaradi neznanega ne nahaja pod ostalimi opcijami v rubriki "Nastavitve zasebnosti". Odprite lastni profil in najdite okvir s spiskom prijateljev. Tam kliknete na svinčnik in dobili boste nastavitev števila izpisanih naključnih prijateljev, možnost določanja imen oseb, ki se vedno izpišejo in opcijo, da ta okvir izklopite za vse obiskovalce vašega profila, ki pa niso vaši prijatelji.

BOX prijatelji

5. Katere vaše podatke lahko vaši prijatelji posredujejo naprej?

Ta nastavitev je zelo pomembna, saj so vaši podatki mnogokrat zlorabljeni s pomočjo vaših prijateljev, ki jih posredujejo naprej ne da bi se tega zavedali. 

Najbolj pogoste aplikacije, ki dostopajo do podatkov prijateljev, so recimo spletne razglednice, ki v sporočilo vnesejo vaše podatke, da razglednico bolj personalizirajo. Kaj počnejo ti programi v ozadju, pa ostane neznanka (ponavadi uporabijo vaše podatke v marketinške namene). 

Nastavitve se nahajajo na tej povezavi (http://www.facebook.com/settings/?tab=privacy&section=applications&field=friends_share).