Ciao! Serbus! Fuck!

{% img /images/posterous/2009/11/4576319-fuck-the-rain.jpg %}

 

Nedeljsko popoldne. Vreme je nekam jokavo in hladno. Na misel mi pride en "sprostilni pogovor", ki se je zgodil minuli teden. No, tukaj za vašo zabavo in mojo sprostitev. Nedeljsko pač.

 

CIAO!

Pozdrav Ciao uporabljamo tudi v Sloveniji, nismo pa edini, saj ga koristi še pol sveta. Če nekoga pozdraviš s "ciao", bo mu takoj jasno, da gre za neformalni pozdrav. Ampak iz kje to izhaja? Iz italijanske besede suženj. Točneje izhaja iz beneške besede s-ciào (ali s'ciàvo), kar pomeni "suženj" (schiavo), izhaja pa iz latinskega "sclavus", kar je označevalo osebe slovanskega izvora, ki so jih v takratnem Sredozemlju koristili kot sužnje. Ponavadi so jih še kot otroke prodale družine beneškim ali arabskim trgovcem...te sužnje so uvažali v muslimansko Španijo, Egipt, malo Azijo in na zahod v nekatoliške države, promet pa je potekal preko Benetk. 

Pozdrav ciao lahko interpretiramo kot "Vaš služabnik", v italijanščini je to "servo vostro", kar v latinščini postane "servus". Sicer pa se je Ciao uporabljalo neglede na socialno klaso in se tako tudi sedaj.


SERBUS!

Če nadaljujemo, ima pozdrav Servus podobno razlago kot ciao - "vaš služabnik" ali "sem vaš služabnik" ali tudi "vam na razpolago". V Sloveniji se koristi predvsem na severno-vzhodnem delu, kjer je bil največji vpliv avstro-ogrske in kjer se še danes čuti Madžarski vpliv. Pri nas uporabljamo "spačenko" serbus.

 

FUCK!

Ne bom razpredal na dolgo in široko. Beseda je stara skoraj toliko, kot je stara zapisana beseda na starem kontinentu. Najbolj všeč pa mi je urbana legenda, ki je nastala nekje po vojni in jasno je izmišljotina. Je pa zabavna fantazija.
V srednjem veku, v času črne smrti (kuga), so v mestih skušali nadzorovati širjenje bolezni tudi s pomočjo kontrole nad interakcijami med populacijo. Ker je primanjkovalo čistih (neokuženih) virov prehrane, so v mnogih naselbinah uvedli zahtevo po kraljevem dovoljenju za občevanje.

Legenda pravi, da so pari, ki so želeli imeti otroke, morali najprej dobiti kraljevo dovoljenje (ponavadi s strani lokalnega magistra ali plemiča) in zatem izobesiti na vidno mesto izobesiti napis: "Fornicating Under Consent of King", kar je bilo kasneje skrajšano na "FUCK". 

Prijetno nedeljo še naprej....mogoče naslednjič napišem kaj bolj globokega. Ciao. :)