Video pove več kot 140 znakov

{% img /images/posterous/2009/09/2346289-Picture%204.jpg %}

Twitter je zadnji hit. V ZDA in na Japonskem je tako velik fenomen, da si razvijalci izmišljujejo nove in nove pristope kako bi izkoristili moč tega mikroblog servisa. Vsak dan je objavljena kakšna zanimiva nova storitev. Pred kratkim sem v svojem brskanju (bolj sledenju Twitterju) naletel na en zanimiv brezplačni servis, ki bi prišel prav vsem, ki morajo od časa do časa komu razložiti kako se uporablja nek program ali spletna aplikacija. Spletna storitev se imenuje Screenr in omogoča t.i. "screen cast", kar naj bi v prevodu pomenilo oddajanje zaslona, torej predvajanje dogajanja na vašem zaslonu (izbrani) javnosti.

Za uporabo Screenrja potrebujete le Twitter račun in brskalnik. Ta drugo imate, saj berete ta prispevek, prvo pa ustvarite brezplačno na Twitter.com. No, potrebujete še eno malenkost. Vaš brskalnik mora imeti nastavljeno podporo za Javo (kar verjetno že ima). Zadeva deluje na Firefoxu in Internet Explorerju, žal pa ne v Chrome brskalniku (ta je še vedno zelo beta v tem smislu).

Naslednji korak je klik na "Record your Screencast now" in sledenje navodilom. Po tem, ko dovolite Javi dostop do vašega enkrana, se bo pojavil okvir s katerim nastavite območje na ekranu, ki ga boste posneli. Snemanje se prične čim pritisnete na gum "Record". Screenr podpira tudi snemanje zvoka iz vašega mikrofona ali druge naprave (to lahko nastavite). Ob koncu vam program ponudi objavo neposredno na Twitter ali pa kam drugam (Youtube). Enostavno in hitro.

Največja dolžina posnetka je 5 min, kar bo dovolj za pokazat sorodniku ali kolegu kje mora kliknit, da se nekaj v programu zgodi. Seveda pa lahko Screenr uporabite tudi za snemanje sebe (z malim trikom). Na ekran, ki ga snemate postavite prikaz videa iz vaše kamere in že imate "self casting". Ampak pozor, vsi posnetki na Screenr so javni! :)

(Video je nastal "v živo" brez neke posebne priprave in vsebuje kar nekaj neumnosti oziroma jezikovnih napak...Če se že zgražate, počnite to za mojim hrbtom, hvala:))